-
Čas přípravy25 min
-
Doba vaření35 min
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Pečení sladkého velikonočního beránka je u nás tradicí, kterou stále dodržuje převážná většina českých rodin. Pokud máte formu na beránka, určitě si jej podle tohoto snadného receptu připravte.
Nejlepší velikonoční beránek je symbolem Velikonoc a já ho podle tohoto rodinného receptu připravuji každý rok. Jednoho připravuji bez polevy a druhého v čokoládové polevě. Recept každé domácnosti se může lišit, ale já nejraději peču tohoto beránka z receptu po babičce jehož základem je třené těsto. Výhodou je, že si beránka dokážete připravit ze základních surovin, které by v žádné kuchyni neměly chybět.
Suroviny na nejlepšího velikonočního beránka
- 120 g povoleného másla
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- pár kapek z čerstvého citronu
- 4 bílky
- tuk + hrubá mouka na vymazání
- moučkový cukr na posypání
TIP: Pokud beránka nechcete posypaného moučkovým cukrem, můžete jej polít rozpuštěnou čokoládou.
Postup přípravy luxusního velikonočního beránka
- Do větší mísy dejte 4 žloutky, povolené máslo, vanilkový i krupicový cukr a vše mixérem vyšlehejte do pěny.
- Mléko si lehce přihřejte, aby bylo vlažné. Šlehejte směs dál, přilijte polovinu mléka, přisypte polovinu mouky a jakmile je směs promíchaná, přidejte i druhou polovinu mléka a mouky, kterou také šlehačem promíchejte.
- Mělo by vám vzniknout žluté homogenní těsto, do kterého přidejte 3 lžíce citronové šťávy. V misce zvlášť si vyšlehejte sníh ze 4 bílků, který postupně vmíchejte do těsta.
- Nyní tukem vymažte formu na beránka a ještě jej lehce posypte hrubou moukou, aby šel lépe z formy. Připravenou směs nalijte do formy a v předehřáté troubě beránka pečte 35-45 minut na 180 °C. Pečte podle potřeby dozlatova.
- Hotového beránka otočte a opatrně vyklopte, nakonec jej posypte moučkovým cukrem nebo zalijte čokoládou.
Chutnal vám nejlepší velikonoční beránek? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší velikonoční beránek
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews